Csatlakozz hozzánk Facebookon  

Beszámoló a legutóbbi field tripjeinkről

Minden filed trip valamit hozzáad az emberhez: van, hogy új gondolatokat ébreszt, de van, hogy egy ilyen találkozás hoz el egy mélyebb elköteleződést egy szakterület vagy hivatás iránt. Diákjaink az utóbbi időben több ilyen tanulmányi kirándulás keretében bővíthették tudásukat. A Prezinél, a Slejmnél, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóközpontjánál, a Backer McKenzie-nél, illetve a Bay Zoltán Kutatóintézetnél jártunk.

fields 4

MTA

A Magyar Tudományos Akadémiának számos kutatóintézete van, mi a csillebérci Energiatudományi Kutatóközpontot és a Wigner Fizikai Kutatóközpontot néztük meg. A látogatás elején szigorú ellenőrzésen estünk át, de megérte, ugyanis ezek után betekintést kaptunk a kutatóintézetek működésébe és láthattuk azokat a speciális eszközöket, amelyekkel a kutatók mindennapos tevékenységeiket végzik. Az Energiatudományi Kutatóközpont elsődleges kihívásai közé tartozik az atomerőművek hatásfokának és biztonságának növelése, élettartamának hosszabbítása, valamint a nemzetközi együttműködésekben való aktív részvétel. A Wigner Fizikai Kutatóközpont pedig a meggymagtól az atommagig szinte minden aktuális kérdésre próbálja megtalálni a választ, mind elméleti, mind alkalmazott szinten.

Slejm

Gulyás Márton lakásirodájában tett látogatásunkkor nem csupán a Slejm videóblog megalkotójával, hanem hű társával is találkoztunk. Marci saját szavaival élve egy olyan “se kiköpni, se lenyelni állapot”, az aktuálpolitikához való hozzáállásunk változtatása a célja a csatornának, ahol minél több nézőpont, politikai személy, kezdeményezés, mozgalom és gondolat kerül bemutatásra. A vlog egy olyan interaktív párbeszédet hoz létre átlagember és szakmabeli között, mely igen hiánypótló a maga nemében. A Slejmnél aktuálpolitikáról, a videókészítés, többek között a felvétel és a vágás technikai hátteréről és egy magyar vlog fenntarthatóságáról is szó esett.

fields 2

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

A Bay Zoltán kutatóintézetnél a biotechnológia sokszínű tudományágával ismerkedhettünk meg, és a gyakorlati hasznát is láttuk. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Magyarország vezető alkalmazott kutatóintéménye, amely hidat képez az alapkutatások és az ipari fejlesztések között. Céljuk nem más, mint hogy saját fejlesztéseik mellett modern szolgáltatást, gyakorlatorientált oktatást és alkalmazott kutatási hátteret biztosítsanak partnereiknek. Így a mi tanulmányi utunk is gyakorlatiasság jegyében telt el. Megnéztünk egy korróziós kísérletet és a lézervágó gép működését, valamint megvizsgáltunk egy hajszálat mikroszkóp alatt.

Prezi

Jogosan érezhetjük magunkat büszkének a Prezi sikerének hallatán, hiszen a nappaliból indult magyar startup szolgáltatása igazi úttörőnek számít a prezentációs eszközök világában. Mi a Prezi világában jártunk, Somlai Attila a cég útjáról és kihívásairól mesélt. Előadónk azt is megosztotta velünk, hogy három fontos tényező járult hozzá a sikerükhöz: egy igazán ütős és eredeti ötlet, azonos értékeket valló csapattagok, és a befektetők által biztosított pénz. A hely szelleme is sokat elárult a Preziről: multikulturális közeg, közösségi terek, babzsákfotelek, növények, pihenősarkok - valóságos reformmunkahely, ahol a kötött munkaidőt, a stresszt és a hibázásért való megrovást hírből sem ismerik. Épp ellenkezőleg, arra buzdítják egymást, hogy a saját ritmusuk szerint végezzék el a feladataikat, és hibázzanak bátran, mert abból csak tanulhatnak. A field trip második felében a Bridge Budapesttel ismerkedtünk meg, mely egy olyan, a Prezi által is támogatott nonprofit kezdeményezés, ami a vállalkozói életetet hivatott bemutatni az első lépésektől egészen az első millióig.

fields 3

Baker McKenzie

A Baker McKenzie-nél is sok érdekességgel és egy kis ennivalóval vártak minket. Az ügyvédi iroda olyan határokon, piacokon és iparágakon túlnyúló ügyekkel foglalkozik, amelyeknek hatása nagyban befolyásolja az érintettek működését, életét. Az olyan geopolitikai események hatásainak alkalmazkodásához segítenek, mint például a Brexit. Az új típusú elvárásokhoz pedig új típusú gondolkodásmód, széles látókör és több szakterületen belüli jártasság társul - így próbálják meg képviselni ügyefeleiket és megoldást találni problémáikra. A konferencia hangulatú kiránduláson a cég történelmével, a jogi területekkel ismerkedtünk meg egy előadás, és két érdekes videó keretében.

Cimkék: : pályaorientáció, program elemei, field trip

1054 Budapest
Bajcsy-Zsilinszky út 50., 3. emelet 21.

Nyitvatartás: H-P: 10-19 óráig

M: +36 20 494 3599

E: info@engame.hu

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató