Csatlakozz hozzánk Facebookon  

Mi vár a magyar diákokra a Brexit után?

A 2016. június 23-án tartott, az EU-tagságról szóló népszavazáson a kilépés mellett tették le a voksukat a brit szavazók. A kilépési folyamatot az EU alaptörvényének 50. cikkelye alapján 2017 márciusában megkezdte az Egyesült Királyság, ennek értelmében 2019 márciusában lépnek ki a britek az Európai Unióból. Ezt valószínűleg egy 2020 év végéig tartó átmeneti időszak követi majd, melynek részeteiről egyelőre nincs megállapodás.


cambridge


A kilépést követő időszakkal kapcsolatban még szinte semmi sem biztos, azonban elképzelhető, hogy a nem brit EU-s állampolgárok munkavállalására és tanulmányaira is hatással lesz a döntés - így pedig az Egyesült Királyságban továbbtanulni vágyó magyarok is érintettek lehetnek.

Mi lesz azokkal, akik 2018 szeptemberében kezdik meg tanulmányaikat az Egyesült Királyságban?

Azon magyar diákok számára, akik még idén megkezdik egyetemi tanulmányaikat, nem jelent majd komoly változást a Brexit, bármi is legyen a tárgyalások eredménye.

A brit kormány még tavaly megerősítette, hogy ők továbbra is az elmúlt években megszokott támogatásokra jogosultak. Ez azt jelenti, hogy továbbra is a kedvezményes "belföldi" tandíj vonatkozik rájuk (mely a legtöbb alapszakon 9250 font), valamint jogosultak lesznek a tandíjat fedező brit diákhitelre is. Ezek a feltételek pedig a 2018/2019-es tanévben beiratkozó diákok teljes képzésére változatlanok maradnak (még akkor is, ha időközben az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból).

Mi lesz azokkal, akik a 2019 szeptemberében kezdik meg tanulmányaikat az Egyesült Királyságban?

2019 márciusától az Egyesült Királyság már nem lesz az Európai Unió tagja, ezért sokáig kérdéses volt, hogy mi lesz azokkal, akik ebben az évben jelentkeznének brit egyetemekre.

Skócia felsőoktatási minisztere már 2018 februárjában bejelentette, hogy egyetemi tanulmányaikat a 2019/2020-as tanévben skót felsőoktatási intézményben megkezdők továbbra is ingyenes tanulhatnak egész képzésük alatt, a többi brit egyetemmel kapcsolatban azonban egészen július elejéig húzódott a bizonytalanság.

Damian Hinds oktatási államtitkár július 2-án jelentette be, hogy azok az EU-s diákok, akik 2019 szeptemberétől kezdenék tanulmányaikat, ugyanazzal az éves tandíjjal és állami támogatású diákhitelekkel számolhatnak, mint brit társaik.

"Az EU-ból érkező diákok hozzájárulása nagyon fontos az egyetemi szektor számára, és az oktatási rendszerünk minőségét jelzi, hogy ennyi külföldi diák dönt úgy, hogy nálunk tanul" - mondta Hinds. 

A bejelentéshez az is hozzátartozik, hogy a tandíj összegét a 2019/20-as tanévre is 9250 fontban maximálták. 

Mi várható 2019 után?

Mivel még nem volt precedens az EU-ból való kilépésre, az Unió és az Egyesült Királyság tárgyalásának eredményei fogják meghatározni azokat a feltételeket, melyek azokra a magyar és egyéb uniós egyetemi hallgatókra vonatkoznak majd, akik 2019 után kezdik meg egyetemi tanulmányaikat.

A brit felsőoktatás továbbra is elkötelezett egyetemei nemzetközisége mellett: rengeteg kiemelkedő külföldi oktatóval és hallgatóval büszkélkedhetnek az egyetemek, melyeknek elvesztése a brit tudományos életre komoly hatással lenne, ezért valószínűtlen, hogy bekövetkezne a jelenlegi kedvező feltételek teljes megvonása. 

 

Az Engame Akadémia továbbra is figyelemmel követ minden olyan fejleményt, amely érintheti a külföldön - köztük az Egyesült Királyságban - tanuló magyar diákokat.

A Senior évfolyamban a brit egyetemekre való felkészítés mellett folyamatosan dolgozunk azon, hogy még nagyobb hangsúlyt helyezzünk az egyéb európai és tengerentúli továbbtanulási célországokra. Jelenleg is tanulnak volt diákjaink Svájcban, Dániában, Norvégiában, Hollandiában, az USA-ban, Svédországban, Ausztráliában, és célunk, hogy minél több kiemelkedő felsőoktatási képzésekkel büszkélkedő országban legyünk jelen diákjaink által.

1122 Budapest
Maros utca 12., 3. emelet

Nyitvatartás: H-P: 10-18 óráig

M: +36 70 622 0273

E: info@engame.hu

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató