Csatlakozz hozzánk Facebookon  

Három módszerrel a pályaválasztási döntésképtelenség ellen

A közoktatásban eltöltött hosszú évek alatt számtalanszor szegezik nekünk a kérdést: mi leszel, ha nagy leszel? Elvárják tőlünk a konkrét választ, vele együtt pedig azt is, hogy tizenévesen elköteleződjünk olyan területek mellett, melyekről valós tudásunk szinte egyáltalán nincsen.

A pályaorientációs tanácsadás hiányából adódó probléma azonban nem a diákok magánügye, hosszútávon az egész társadalomra rossz hatással lehet.

evnyito diakok

Jelenleg úgy tűnik, hatalmas szakadék tátong a gimnáziumi és az egyetemi képzés között, és egy talán még ennél is nagyobb az egyetem és a munkaerőpiac között. Ezt bizonyítja, hogy Magyarországon nagyon magas az egyetemi képzést elhagyók és a szakváltók aránya.

Ennek egyik oka, hogy a diákok sokszor az alapján választanak pályát, hogy melyik a kedvenc tárgyuk a gimnáziumban. Ezután sokan hatalmasat csalódnak az egyetemi kurzusokon: egy-egy tudományterület a gyakorlatban teljesen másként működik, mint ahogy azt a gimnáziumi órák alapján elképzelték. A felsőoktatás igyekszik lépést tartani a tudomány aktuális tendenciáival, míg a középiskolai tananyagok egy sokkal statikusabb világot közvetítenek.

Ami ennél is fontosabb, hogy nagyon kevés szó esik arról, hogy melyik szakon belül milyen lehetőségek várnak a való életben. Jellemző például a bölcsész és művészeti területet alulértékelése és negatív megbélyegzése, miközben azt látjuk magunk körül, hogy annyi kreatív tartalmat fogyasztunk manapság, mint még soha. Ezeket a tartalmakat valakinek létre is kell hozni, amihez pedig szükséges a társadalomismeret és a kulturális iparágakban való jártasság is.

palyavalasztas

Ugyanígy nehezíti a helyzetet, hogy a világ hihetetlenül gyorsan változik, ezzel együtt régi szakmák tűnnek el és újak tűnnek fel. Ezzel a sebességgel nemhogy a gimnáziumoknak, de sokszor az egyetemeknek is nehéz lépést tartani. A diákoknak ezért kellene olyan emberekkel is találkozniuk, akik az oktatáson kívüli területen működnek és van fogalmuk az iskolai elméletek gyakorlati működéséről.

A probléma kulcsa egy átgondolt pályaorientációs rendszer lenne, amely jelenleg nem áll rendelkezésünkre a közoktatás méreteire szabva. A diákok jobbára magukra vannak hagyva életük egyik legmeghatározóbb döntése előtt.

Mi az Engame Akadémián annyit tehetünk, hogy igyekszünk megadni minden lehetséges segítséget ahhoz, hogy önállóan, de támogató környezetben lehetőségük legyen megtalálni a hozzájuk leginkább passzoló területet.

Ehhez három fő módszert használunk:

1. Field tripek

neticle firldtrip honlap

Az úgynevezett field tripek, azaz terepszemlék lényege, hogy ne csak elméletben beszéljünk arról, hogy mi történik ma egy munkahelyen, hanem menjünk el és nézzük meg együtt. A diákoknak lehetőségük van közvetlenül kérdezni és a saját szemükkel győződni meg arról, hogy mi zajlik a cégek zárt ajtói mögött.

Ilyen eseményre havi rendszerességgel kerül sor, ami pedig a helyszíneket illeti, igyekszünk minél nagyobb területet lefedni. Jártunk már például a Prezinél, a Katona József Színháznál, a Semmelweis Egyetem II. sz. Patológiai Intézetében, a Holokauszt Emlékközpontnál, a Mito kommunikációs ügynökségnél vagy a We Love Budapest szerkesztőségében.

Az egyes látogatásokat beszélgetésekkel és különböző foglalkozásokkal kötjük össze, hogy a diákok a lehető legtöbbet tudjanak meg egy-egy ilyen szemle során.

2. Meet the Expert

szeminarium

Másik módszerünk, amikor nem mi megyünk másokhoz, hanem különböző szakmák képviselői jönnek el a diákjainkhoz. Egy-egy ilyen alkalom során három különböző terület szakemberei jelennek meg nálunk, jellemzően fiatalok, akik korukhoz képest értékelhető sikereket értek el, illetve van rálátásuk saját szakmájukra és képesek motiválni hallgatóinkat.

A Meet the Expert foglalkozások leginkább kötetlen beszélgetések formájában valósulnak meg. Járt már nálunk a közel 400 ezer feliratkozóval rendelkező youtube-filmkritikus, Szirmai Gergő, a Magyar Narancs újságírója, Kovács Bálint, vagy a Mary Popkids zenekar egyik tagja, Bártfalvi Sándor is.

3. Egyéni mentorálás

mentoralas

Legerősebb fegyverünk a döntésképtelenség ellen a mentorálás módszertana. Ez egy egyénre szabott coaching program, amely során a hangsúly egyértelműen az orientáción van.

A cél az, hogy a diák minden segítséget megkapjon ahhoz, hogy megtalálja a hozzá illő érdeklődési területet. Itt lehetőség van a személyesebb kérdések feltételére, a csoportos foglalkozásokon felmerült dolgok megbeszélésére vagy bármilyen olyan probléma megvitatására, ami a diákot aktuálisan foglalkoztatja. Célunk, hogy olyan bizalmi légkört alakítsunk ki, mely a diák önbizalmát és ezzel pályaválasztási szándékát is növeli.

 

Ha programunk felkeltette érdeklődésed, ismerj meg minket és csatlakozz hozzánk a következő tanévtől!
További információért kattints ide >>

Cimkék: : pályaorientáció, program elemei

1122 Budapest
Maros utca 12., 3. emelet

Nyitvatartás: H-P: 12-19 óráig

M: +36 70 622 0273

E: info@engame.hu

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató