Csatlakozz hozzánk Facebookon  

Megalapozott pályaorientációval rengeteg frusztrációtól kímélhetjük meg a diákokat - Interjú Könczey Kingával

Könczey Kinga az Engame Akadémia oktatási vezetője és mentora, aki számos európai és tengerentúli ország oktatási rendszerében tevékenykedett több évtizedes nemzetközi tapasztalata során. Az alábbi interjúban a pályaorientációról, a magyar diákok motivációiról és útkereséséről kérdeztük őt.

konczey kinga evnyito

Az Engame Akadémián a készségfejlesztés és az idegen nyelvek mellett a pályaorientációra helyezitek az egyik legnagyobb hangsúlyt. Miért tartod fontosnak ezt?

Úgy látom, hogy a hazai diákok a pályaválasztással kapcsolatban rendkívül kevés információból építkeznek. A szülők és a tanárok a legtöbb esetben nem tudják követni a munkaerőpiac rapid változásait, az oktatási rendszer pedig méretéből kifolyólag nem képes rugalmasan alkalmazkodni a 21. század kihívásaihoz. Emellett pedig az OECD adatai szerint Magyarországon az egyik legnagyobb a felsőoktatási lemorzsolódás és szakváltás aránya Európában, ami szintén azt mutatja, hogy a fiatalok ingatag talajra építenek, amikor a saját jövőjükkel kapcsolatos döntéseket meghozzák.

Pedig egy átgondolt, megalapozott pályaorientációval rengeteg frusztrációtól kímélhetjük meg a őket, könnyebbé tehetjük számukra a felnőtté válás és a pályakezdés éveit. Azok a diákok, akik világosan látják, mi érdekli őket, tisztában vannak szakmai és személyiségbeli erősségeikkel és átlátják a munkaerőpiac elvárásait is, sokkal könnyebben veszik az akadályokat a későbbiekben.

Több külföldi országban tanítottál pályád során, találkoztál olyan jó példákkal, amit szívesen látnál itthon is?

A pályaorientáció nem könnyű kérdés külföldön sem, hiszen minden diák más, így a személyre szabott orientációs támogatás lenne a leghatékonyabb. Erre szerencsére az Engame Akadémián lehetőségünk van, a csoportos foglalkozások mellett minden diák egyéni coaching folyamatban is részt vesz egy tapasztalt mentor támogatásával. Ez azonban a közoktatási rendszerben rendkívül nehezen valósítható meg.

Ennek ellenére látunk olyan külföldi mintákat, melyek segítik a tudatos pályaválasztást. Például sok nyugat-európai országban az egyetemi jelentkezés feltétele, hogy egy motivációs levélben megfogalmazza a diák, hogy miért jelentkezett az adott szakra és milyen szakmai motivációi vannak a jövőjével kapcsolatban. Ez arra ösztönzi a diákokat, hogy komolyan elgondolkodjanak arról, miért szeretnének az adott szakterületen tanulni és dolgozni, ami már önmagában is egy nagy előrelépés a hazai rendszerhez képest. Itthon nagyon gyakran találkozunk azzal a gondolkodással, hogy jó vagyok matekból és töriből, ezért arra a szakra jelentkezem, ahol ez a két tárgy a felvételi feltétel. Ezt elhibázott megközelítésnek tartom.

 EngAme diák karácsony 2014. december 18. 4

Mit gondolsz, hogyan lehet a jelenlegi rendszerben eredményeket elérni a tudatos pályaválasztással kapcsolatban?

Egy kis kreativitással és odafigyeléssel rengeteget tudunk segíteni a diákoknak a jelenlegi keretek között is. Ha felhívjuk a diákok figyelmét az orientáció fontosságára és motiváljuk őket arra, hogy tájékozódjanak az őket érdeklő területekkel kapcsolatban, már tettünk egy lépést a jó irányba. Mi az Engame Akadémián abban hiszünk, hogy minél több impulzus ér egy fiatalt, annál jobban megismeri önmagát, a saját érdeklődési köreit és a körülötte levő lehetőségeket.

Programunk során szakmai látogatásokat szervezünk hazai cégekhez és szervezetekhez, fiatal szakembereket hívunk, akikkel beszélgethetnek az őket érdeklő foglalkozásokról és ösztönözzük őket arra, hogy csináljanak saját projektet abban a témában, ami a legközelebb áll hozzájuk. Az előbbi példák egy-egy rendhagyó osztályfőnöki óra vagy a pályaorientációs nap keretein belül az iskolában is megvalósíthatóak, akár a szülői közösség bevonásával.

A másik terület, amin keresztül remek eredményeket érhetünk el, a készségfejlesztés.

Miben látod a kapcsolatot a pályaorientáció és a készségfejlesztés között?

A mai általános- és középiskolások már egy teljesen más munkaerőpiacra fognak belépni, mint amit mi tapasztaltunk. A legújabb kutatások szerint a mai diákok több mint fele olyan munkakörben fog dolgozni, mely ma még nem is létezik. Így a szakmák közt transzferálható készségek szerepe minden eddiginél jobban felértékelődik.

Emellett a készségfejlesztés az önismeretre is komoly hatással van a diákoknál: megtanulják, miben erősek, mi az amiben fejlődni szeretnének, és mik azok a helyzetek, amikben kényelmetlenül érzik magukat. Ez segít abban, hogy tisztábban lássák, hogy melyek lesznek azok a feladatok és munkakörök, amiben jól fogják magukat érezni a jövőben. Valamint, ha már fiatal korban megtanulnak csapatban dolgozni, kritikusan gondolkodni, saját véleményüket kifejezni, másoknak visszajelzést adni, stb. azzal rengeteg frusztrációtól kímélik meg magukat a pályakezdő évek alatt.

konczey kinga interju

Egyre több magyar diák jelentkezik külföldi egyetemekre, te mit gondolsz erről?

A legjobb külföldi egyetemek remek lehetőséget jelentenek a magyar diákok számára: nemzetközileg elismert szaktekintélyektől tanulhatnak, a legmodernebb tananyagok és módszertanok mentén,  rendkívül jól felszerelt laborokban és könyvtárakban. Ha ezt a tudást a későbbiekben itthon kamatoztatják, az nem csak nekik, hanem Magyarországnak is nagyon nagy érték.

Tudjuk, hogy nem minden diák fog hazatérni a diplomázás után, ennek ellenére úgy látom, nem szabad visszatartani azokat, akik szeretnének élni a külföldi továbbtanulás lehetőségével. Sőt, mi az Engame Akadémián a jelentkezési folyamat során végig támogatjuk azokat a végzős diákjainkat, akik külföldön szeretnének tanulni, segítünk nekik megtalálni a legmegfelelőbb országot, egyetemet és szakterületet. Ezzel nagy súlyt veszünk le a vállukról, hiszen a pályaválasztással kapcsolatos döntés akkor is nagyon nehéz egy fiatal számára, ha a diák itthon, az anyanyelvén szeretne továbbtanulni.

Fontosnak tartjátok azt is, hogy a közoktatásban is segítsetek a pályaorientáció és a készségfejlesztés terén. Hogyan teszitek ezt?

Az Engame Akadémia missziójának fontos eleme, hogy a progresszív oktatási módszertanok kapcsán szerzett közel 10 éves tapasztalatunkból a saját diákjaink mellett szélesebb körben profitáljanak a magyar fiatalok. A hazai közoktatás jövője nagyon fontos számunkra, így ingyenes workshopokat és előadásokat tartunk (az iskolánk fizikai helyszínéből kifolyólag elsősorban budapesti és környékbeli) középiskolákban a pályaválasztás és a készségfejlesztés legfontosabb témaköreiben. Ilyenek például prezentációs- és érveléstechnikai foglalkozásaink, valamint a pályaorientációval és 21. századi munkaerőpiac kihívásaival foglalkozó workshopjaink is. Emellett pedig szívesen tartunk tájékoztató előadást a külföldi felsőoktatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

 

Az interjúban említett workshopokat és egyéb foglalkozásokat úgy állítottuk össze, hogy könnyedén beilleszthetőek legyenek az iskolai órarendbe is: legtöbb esetben az iskola által szervezett pályaorintációs nap, rendhagyó osztályfőnöki óra, esetleg nyelvóra (ilyen esetben angol nyelven tartjuk a foglalkozásokat) ideje alatt tartjuk őket.

Szívesen fogadjuk új iskolák és tanárok jelentkezését, további információval pedig a honlapunkon (www.engame.hu/iskolaknak) szolgálunk.

Cimkék: : interjú tanárainkkal, pályaorientáció, készségfejlesztés

1122 Budapest
Maros utca 12., 3. emelet

Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 12-19 óráig, szombaton 10-17 óráig

M: +36 70 622 0273

E: info@engame.hu

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató