Csatlakozz hozzánk Facebookon  

Külföldre készülsz? Így gyakorold a nyelvet - Interjú Vitai Judit IELTS oktatóval

A nyelvem határa egyben a világom határa is, mondta Ludwig Wittgenstein filozófus. Ez alapján tehát minél több nyelvet beszélünk, annál inkább kitárul előttünk a világ a maga teljességében.

Ezt a gondolatot erősíti az Engame Akadémia legújabb munkatársával, Vitai Judittal készült alábbi interjúnk is. Judit sokéves nyelvtanári és nemzetközi koordinációs tapasztalatával intenzív felkészítő tanfolyamainkon segíti azokat, akik sikeresen szeretnék teljesíteni az IELTS nyelvvizsgát. 

vitai judit ielts

EA: Mesélj egy kicsit magadról. Ki vagy és mivel foglalkoztál, mielőtt az Engame Akadémiához kerültél?

VJ: Amióta az eszem tudom, nyelvtanítással foglalkozom, de nem csak tanári oldalról. 17 évig vezettem egy vidéki nyelviskolát, ahol részem lehetett abban a „luxusban”, hogy mi döntöttük el, hogy kinek és mit szeretnénk tanítani; így számtalan kreatív szakmai kihívással találkoztunk: nemzetközi együttműködéseket koordináltunk, tananyagokat adaptáltunk számos országból, szenior kurzusokat alakítottunk ki a helyi idősek igényeire, cégeket és intézményeket tanítottunk, illetve a kezünkbe kapott kisiskolásokat 14-15 éves korukra nyelvvizsgaszintre vittük és a vizsgaterem ajtajáig kísértük, szó szerint. Óriási élmény volt!

Honnan ered a nyelvek iránti szenvedélyed, miért lettél nyelvtanár?

Nehéz megmagyarázni, hogy az ember miért szerelmes valakibe/valamibe. Egyszerűen csak így van☺. Mindenesetre fontos számomra a kommunikáció, és ennek teret enged, ha nem csak magyarul tehetem.

Szerinted mi a legnagyobb pozitív hozadéka annak, ha valaki az anyanyelvén kívül más nyelveket is beszél?

Nehéz ezt rangsorolni; ez egy hosszú lista. Természetes, hogy idegennyelv-használattal kinyílik a világ, lehetőségek tárháza válik elérhetővé, öröm és sikerélmény külföldiekkel is barátságot kötni, kultúrálisan is formálódunk. Hiszem, hogy aki megismeri és tiszteli mások országát és kultúráját, az újraértékeli pozitívan a sajátját is. Azonban, ha a „leg-et” keressük, akkor azt hiszem,

a legnagyobb előny, amit az idegennyelv ad, a biztonságérzet.

 A tudat, hogy mindent el tudok intézni az országhatáron kívül is, hogy akár vis maior helyzetben is kezelni tudok bárhol bármit, legalábbis kommunikáció szintjén.

Mi egy pici országban élünk; bármerre indulok autóval, pár órán belül túl vagyok az országhatáron, és onnantól semmiféle segítséget nem jelent az anyanyelvem. Nem úgy, mint minden más európainak: Mert a szláv ajkúak azért sok hasonlóságot találnak a másik szláv nyelvben; a román, ha olvas, sokat megért az olasz, spanyol, portugál és francia feliratokból, (és vica versa), de a magyarnak az országhatáron kívül „minden kínai”.

Bár büszkék vagyunk a bonyolult, különleges és szép anyanyelvünkre, de ez a különbözőség sérülékennyé tesz minket a világon mindenhol, ha nem beszélünk más nyelveket.


foldgomb

Mit tanácsolnál azoknak, akik szeretnének megtanulni egy új nyelvet, de nem tudják, hogyan álljanak neki?

Elsőre két dolgot:

ne egyedül, és ne csak a nyelvórán.

A kezdőnek különösen fontos a jó nyelvtanfolyam, a jó tanár. A leggyakoribb nyelvek esetén nem nehéz ilyet találni, ritkább nyelveknél azonban komoly kihívás lehet.

Ami szintén nagyon fontos: próbáljuk beépíteni az idegennyelvet az életünkbe; nem a nyelvórára, és nem a tanárnak tanulunk. Mi magunk kezdjük el kóstolgatni, örömet lelni benne sok-sok pici hétköznapi szituációban. Amit lehet idegennyelven csinálni, azt tegyük úgy. Nem kell magas szinten lenni ahhoz, hogy a levelezőrendszerünket, a közösségi oldalainkat a célnyelvre beállítsuk. Két hétig zavaró☺. Ezt mi, tanárok, már az alsósoktól is elvárjuk; igaz, nekik van a legkevesebb ellenvetésük☺. Mindenesetre próbáljunk feliratos filmeket nézni, a kedvenc zenénk szövegét hallás után leírni, külföldiekkel programokra járni, a saját hobbikjainkat megtalálni idegennyelven, vagy külföldiekkel együtt csinálni.

Éljünk bármilyen lehetőséggel a kommunikációra; akár csak a metrón is, ha tanácstalanul nézelődik egy turista.

Mire kell figyelni a nyelvtanulás során, hogy a diák meg tudjon felelni a nemzetközi elvárásoknak, követelményeknek is? 

Azt hiszem, erre a tanárnak kell figyelnie. Fontos, hogy a tananyag autentikus legyen, hogy angolórán angolul beszéljünk (amennyire csak lehet, már a kezdő órákon is), hogy mielőbb azonosuljunk a célnyelv gondolkodásmódjával, és az anyanyelvünk picit háttérbe szoruljon.

A nyelv nem egy statikus dolog; folyamatosan változik. Ezzel mind a tanárnak, mind a tananyagnak és a módszertannak lépést kell tartania. Ha ebben a fejlődésben figyelünk a nemzetközi elvárások változásaira, ha az újdonságokat nemzetközi szakmai munkakörnyezetben és kollégákkal követjük, akkor nem lehet baj.

Miben más egy IELTS felkészítő kurzus, mint egy hagyományos angol tanfolyam?

Mindenben☺. Egy tipikus nyelvtanfolyamon az idegennyelvi készségeket fejlesztjük, nem csak a hallás utáni értést,  szókincset, a nyelvtant, etc, hanem a célnyelvi helyzetkezelést, sőt, azt is, hogy élvezettel kommunikáljunk. Az IELTS kurzus egy nagyon célirányos, intenzív rövid kurzus, ahol az említett (és nem említett, de szükséges) készségek már vizsgaszinten vannak, így mi nem ezekre fókuszálunk, hanem ezekre építünk.

A vizsgázónak konkrét vizsgatechnikai ismeretekre, és ezek gyakorlására van szüksége.

A jó hír, hogy ezek nem felesleges, csak a vizsgán hasznosítható készségek, hanem a „való világban”, külföldön, egyetemi tanulmányok és a hétköznapok során is ugyanúgy szükséges és hasznos technikák.

Egyúttal pontos, számszerű eredményeket kapunk arról, hogy hol tartunk és mennyire távoli vagy közeli a megcélzott vizsgaszint, illetve a kis létszámú csoportok lehetőséget adnak az egyénre való odafigyelésre, konzultációra, órán kívüli segítségre is.


Te is külföldön tanulnál vagy vállalnál munkát? IELTS nyelvvizsgára szinte biztosan szükséged lesz. Az IELTS-nél pedig hiába beszélsz jól angolul, ez még nem garantálja, hogy eléred a célpontszámodat.

Ne a nyelvvizsga legyen az akadálya álmaid megvalósításának! Judit szakértelme neked is segíthet. Jelentkezz most következő IELTS felkészítő tanfolyamunkra és kerülj közelebb a célod megvalósításához!


Megnézem az IELTS tanfolyam részleteit >>


1122 Budapest
Maros utca 12., 3. emelet

Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 12-19 óráig, szombaton 10-17 óráig

M: +36 70 622 0273

E: info@engame.hu

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató